Begravning

När döden kommer nära är det ofta många frågor som behöver svar. En del svar kan du få i samråd med din församling, präst, musiker och begravningsbyrån. Att ta farväl av en närstående är ofta tungt. Med sina ritualer och symbolhandlingar vill och kan Svenska kyrkan vara till stöd, hjälp och trygghet när livet förändras. Begravningsgudstjänsten finns till för att säga farväl, överlämna en människa till Gud och säga tack. Att samlas till begravningsgudstjänst med familj, släkt, vänner och andra nära, är ett sätt att gemensamt stötta varandra och minnas den som lämnat oss.

Det är inte bråttom. Som anhörig är man ofta i chocktillstånd när ett dödsfall inträffat. Man vill göra något, genast. Eller man blir handlingsförlamad. Ett genomgående råd är att vänta med att planera. Det finns tid att landa.

Vem tar hand om kroppen vid ett dödsfall? Hur och var anmäler man ett dödsfall? Och vad är skillnaderna mellan kistgrav, urngrav, askgravlund och minneslund? Det och mycket annat får du svar på här.

Det kan kännas tungt att mitt i sorgen ta tag i allt det praktiska. Här har vi samlat information som kan hjälpa dig i planeringen av begravningen.

Behöver du någon att prata med?

Kontakta oss via telefon eller epost så lotsar vi dig till rätt person. Mellan kl 21-06 kan du ringa 112 för att tala med en jourhavande präst. 

042 - 36 06 50
kulla.pastorat@svenskakyrkan.se